Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ για το τραγικό ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Για το σχέδιο Νόμου «Τροποποιήσεις Επενδυτικών Νόμων και άλλες διατάξεις».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 συνέβη το τραγικό ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Ορισμένα νέα παιδιά, δέκα τον αριθμό περίπου, με αυτοθυσία διακινδύνευσαν τη ζωή τους, και μάλιστα ένας από αυτούς έχασε τη ζωή του, για να σώσουν ζωές. Τα βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης, που προβλήθηκαν παγκοσμίως, συγκλόνισαν όλο τον κόσμο, και η αυτοθυσία τους έγινε παράδειγμα προς μίμηση.
Και ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2800/2000, σε ανάλογες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος, οι συμμετέχοντες εισάγονται καθ’ υπέρβαση και χωρίς εξετάσεις στις αντίστοιχες Σχολές, τέτοια πρόβλεψη δεν υπήρχε για επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος.
Έτσι στην προκήρυξη του 2003 του Λιμενικού Σώματος, τα νέα αυτά παιδιά, δεν έτυχαν της ευνοϊκής αυτής μεταχείρισης.
Τελικά, μετά παρέλευση επτά ετών, στη παράγραφο 8 του άρθρου 2 του Β! μέρους του Ν. 3569/2007, έγινε ανάλογη πρόβλεψη και για επιχειρήσεις διάσωσης κινδυνευόντων ατόμων στη θάλασσα.
Πλην όμως, και πάλι αυτά τα παιδιά, πλην ενός, αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, λόγω ορίου ηλικίας, καθόσον κατά το χρόνο επιχείρηση διάσωσης του «Εξπρές Σαμίνα», είχαν ηλικία από 20 – 35 ετών και ήδη είχαν παρέλθει επτά χρόνια.

Για τους λόγους αυτούς, προτείνεται η ακόλουθη ρύθμιση:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Άρθρο

Στο τέλος της παραγράφου 8 του άρθρου 2 του Β μέρους του Ν. 3569/2007 (ΦΕΚ Α 122) προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:

«Όσοι συμμετείχαν ενεργά στην επιχείρηση διάσωσης των κινδυνευόντων ατόμων του ναυαγίου του «Εξπρές Σαμίνα» την 26η Σεπτεμβρίου 2000 και δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους, εισάγονται χωρίς εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες, στο ανωτέρω ποσοστό και όπως κατά τα λοιπά ορίζεται στα προηγούμενα εδάφια. Οι σχετικές αιτήσεις τους δύνανται να υποβληθούν εντός προθεσμίας ενός μηνός από την δημοσίευση της παρούσας διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης»

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2009



Άρια Μανούσου – Μπινοπούλου
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια: